• Gratis verzonden en snel in huis!
  • Dé specialist op gebied van tropische bomen
  • Ruim 15 jaar ervaring
NL NL
Home Hoe moet je een olijfboom stekken?

Hoe moet je een olijfboom stekken?

Het stekken van een olijfboom is een geweldige manier om nieuwe exemplaren van je favoriete olijfboomvariëteit te kweken. Het is een relatief eenvoudige en kosteneffectieve methode om planten te vermeerderen en kan worden gedaan met succesvolle resultaten als je de juiste stappen volgt. Hieronder vind je een stapsgewijze handleiding over hoe je een olijfboom moet stekken:

1. Selecteer het juiste tijdstip

Het beste moment om een olijfboom te stekken is in het vroege voorjaar, net voordat de nieuwe groei begint. Dit is meestal tussen maart en april, afhankelijk van het klimaat. Op dit moment is de olijfboom actief in de groei en hebben de stekken een hogere kans op succesvolle beworteling.

2. Kies gezonde moederplanten

Kies gezonde en sterke takken van de olijfboom om als stekken te gebruiken. Kijk naar takken die ongeveer 20-25 cm lang zijn en vrij zijn van ziektesymptomen of beschadigingen. Het is het beste om stekken te nemen van jonge groei of semi-verhoute takken.

3. Voorbereiding van de stekken

Snijd de geselecteerde takken met een scherp en schoon mes net onder een bladknooppunt. Verwijder eventuele bladeren en zijtakjes van het onderste deel van de stek, zodat je ongeveer 10-15 cm schone stengel overhoudt. Snijd ook grote bladeren doormidden om vochtverlies te verminderen.

4. Stimuleren van wortelgroei

Om de beworteling te stimuleren, kun je een bewortelingshormoonpoeder op het onderste deel van de stekken aanbrengen. Het hormoon helpt bij het ontwikkelen van wortels en vergroot de kans op succesvolle beworteling. Schud voorzichtig het overtollige poeder af voordat je de stekken in de pot plaatst.

5. Kies de juiste pot en potmix

Gebruik kleine potten met afwateringsgaten om de stekken te planten. Vul de potten met een goed doorlatende potmix, zoals een mix van zand en vermiculiet of een speciale stekgrond. Zorg ervoor dat de potmix vocht vasthoudt maar niet te nat is.

6. Plant de stekken

Maak een gat in het midden van de potmix en plaats de stekken erin. Druk de potmix lichtjes aan rond de stekken om ze rechtop te houden. Zorg ervoor dat de stekken niet te dicht op elkaar worden geplant om schimmelvorming te voorkomen.

7. Bewatering

Geef de stekken voorzichtig water na het planten om de potmix te bevochtigen. Houd de potmix vochtig maar niet doorweekt tijdens het bewortelingsproces. Overmatig water geven kan leiden tot wortelrot en het mislukken van de stekken.

8. Plaatsing

Zet de potten met stekken op een warme en lichte locatie, maar vermijd direct zonlicht. Een plek met helder, indirect zonlicht is ideaal voor het stimuleren van wortelgroei. Een kas of een beschutte veranda kan goede plaatsen zijn om de stekken te laten wortelen.

9. Geduld en zorg

Het wortelproces kan enkele weken tot enkele maanden duren, afhankelijk van de variëteit en de omstandigheden. Controleer regelmatig op tekenen van beworteling, zoals nieuwe groei of weerstand bij het lichtjes trekken aan de stekken. Wees geduldig en zorgvuldig tijdens dit proces.

10. Verplanten

Zodra de stekken goed zijn beworteld en voldoende nieuwe groei hebben, kunnen ze worden verplant naar grotere potten of in de volle grond. Zorg ervoor dat je een goede transplantatiemethode gebruikt om de jonge boompjes te beschermen.

Het stekken van een olijfboom is een bevredigende en lonende manier om je tuin te verrijken met nieuwe olijfbomen. Met de juiste timing, zorg en aandacht kunnen de stekken succesvol wortelen en gezonde bomen produceren. Wees geduldig en volg de stappen zorgvuldig om een optimale kans op succes te garanderen. Met een beetje inspanning kun je jouw geliefde olijfboomvariëteit vermenigvuldigen en genieten van hun schoonheid en vruchten voor vele jaren.
    27-07-2023 15:04     Reacties ( 1 )
Reacties (1)
 Mikkel -  29-06-2024

Moet het per se in de grond? Of kun je ze ook in een glaasje water laten wortelen? Ik heb niet echt stekgrond.