• Gratis verzonden en snel in huis!
  • Dé specialist op gebied van tropische bomen
  • Ruim 15 jaar ervaring
NL NL
Home Olijfboom Verzorging olijfboom
Toon filters
Filters
Toon resultaten

Verzorging olijfboom


Tropic Trees

Hoe verzorg je een Olijfboom?

Allereerst het watergeven. Een olijfboom staat het liefst in licht vochtige grond. In de zomer kan het best voorkomen dat je 2 tot 3 keer per week water moet geven, vooral natuurlijk wanneer de plant veel in de zon staat en het water verdampt. De beste manier is eigenlijk om de olijfboom water te geven wanneer de grond droog aanvoelt. Niet teveel water in 1 keer geven, hierdoor komen de wortels onder water te staan en zal het later gaan rotten. Belangrijke tip: de grond moet licht vochtig aanvoelen. 

Snoeien

Een olijfboom snoeien kan het beste na de winter in maart of april. Een olijfboom kan gesnoeid worden voor vormsnoei maar kan ook eventueel geknot worden. Vormsnoei is het verwijderen van probleemtakken waardoor zich een waardevolle boom met een rechte onderstam kan ontwikkelen. De olijfboom knotten is het verwijderen van de kruin van de boom. Wil je dat de boom gaat vrucht dragen? Dan moet je de takken nooit korter dan 20 cm snoeien. 

Tropic Trees

Winterhard

Is een olijfboom winterhard? De olijfboom komt oorspronkelijk uit het Middellandse zeegebied, het is een winterharde boom. Afhankelijk van de standplaats kan de boom tot circa -10 graden Celsius verdragen. Kan je de olijfboom in de winter buiten laten staan? Het veiligst is om een olijfboom als kuipplant te houden, maar de oudere olijfboom met een stamomtrek van 20-30 cm kunnen in de volle grond buiten blijven staan in de winter. Ze kunnen ongeveer een graden Celsius verdragen van -15 en na eventuele vorstschade weer nieuwe scheuten ontwikkelen.

Voeding en grond

Bemesten kan je het beste doen in het voorjaar, bij voorkeur na het snoeien van de olijfboom. Nadat er kleine witte bloempjes opengaan in de olijfboom, elke maand bemesten met een korrelkunstmest of gedroogde koemestkorrels. Na oktober de olijfboom niet meer bemesten. 

De olijfboom kan zowel in een pot als in de volle grond staan. Het is aan te raden om de olijfboom in een grote kuip te zetten. Op deze manier is de plant makkelijk naar binnen te verplaatsen bij extreme kou en het is ook nog steeds mogelijk om de plant in de volle grond neer te zetten. Als de plant in de volle grond wordt geplaatst, dan het liefste met een stamomtrek van 20-30 cm, zo kan de plant het beste tegen extreme winters.