• Gratis verzonden en snel in huis!
  • Dé specialist op gebied van tropische bomen
  • Ruim 15 jaar ervaring
NL NL
Terug naar home

Hoe verzorg je een Olijfboom?

De olijfboom Olea Europea is een van de meest karakteristieke olijfbomen van Europa.
De Lechín is een olijfboom met een grote omvang en een grote groeikracht, die vooral gewaardeerd wordt om zijn grote weerstand tegen ongunstige omstandigheden. In feite is hij bestand tegen vorst en droogte, waardoor het een boom is die speciaal wordt aanbevolen voor siertuinen over de hele wereld.
Hij wordt gewoonlijk gekenmerkt door een hoge dichtheid van gebladerte in zijn kroon en door de ontwikkeling van wortels van aanzienlijke omvang, waardoor het een vrij elegante olijfboom is.
De olijfboom heeft behoefte aan veel zonlicht. De beste standplaats voor de olijfboom is dan ook in de volle zon. Naast veel zonlicht heeft de olijfboom behoefte aan veel water, het daarom belangrijk om ervoor te zorgen dat de grond altijd een beetje vochtig is. De Olea Europea Olijfboom kan alleen buiten worden neergezet.  

 

Hoeveel water heeft de olijfboom nodig?

Een olijfboom geeft de voorkeur aan een licht vochtige grond en een plek met veel licht. Door het vele licht zal het water sneller verdampen. Hierdoor kan het zijn dat je in de zomer de boom 2 á 3 keer water moet geven om de bodem vochtig te houden.
Denk er wel om dat de wortels niet in een laag water komen te staan. Dit kan namelijk voor wortelrot zorgen en hierdoor kan de olijfboom dood gaan. Wortelrot heb je niet altijd direct door, dit wordt op een later termijn pas zichtbaar bij de plant zelf. Je kan dit het beste in de gaten houden door de grond eens in de zoveel tijd te controleren. Dit kan je doen door je vingers, ongeveer twee knokkels diep, in de grond te steken. Is de grond na één dag al droog? Dan geef je te weinig water. Is de grond na 4 dagen nog nat? Geef dan iets minder water.

Het besproeien van de olijfboom.

Het besproeien van de olijfboom is niet nodig. De plant is gewend aan het mediterrane klimaat. Waar de plant vandaan komt, is de luchtvochtigheid niet hoog. In de zomerperiode kan het besproeien van de olijfboom zelfs schadelijk zijn. Het water dat op de bladeren van de plant verbranden. Hier wordt hij natuurlijk niet mooier van!
Temperatuur in de pot tot -10
Temperatuur in de vaste grond tot -18
 
 

Hoe kan je je olijfboom het beste verpotten?

Het verpotten van een olijfboom is belangrijk als de huidige pot te klein wordt. Besluit je om de olijfboom te verpotten kies dan voor een pot die 20% groter is dan de huidige plantenbak of kweek pot. Zo zorg je voor voldoende ruimte voor de plant om zich verder te ontwikkelen. Hiervoor kan je onze potgrond en voeding gebruiken.
Verpotten kan in de lente of direct na het aanschaffen van de olijfboom. De lente heeft de voorkeur omdat de eventueel beschadigde wortels dan beter kunnen herstellen. Het verpotten naar een steeds grotere pot zal om de twee jaar nodig zijn. Zo houd je de plant gezond.
Indien je wenst de plant buiten te zetten raden wij aan om de plant in de volle grond of een plantenbak met een goede afvoer te plaatsen. Plaats in dat geval een goede laag hydrokorrels op de bodem van de plantenbak voordat je de plantenbak vult met grond. Ook adviseren we een gat in de grond van de plantenbak te boren zodat het water goed kan weglopen.

Extra voeding voor de olijfboom.

Extra voeding is noodzakelijk. Indien je dit toch graag wilt doen adviseren wij dit enkel te doen in het groeiseizoen. Het groeiseizoen is van maart tot september. Je kan hiervoor deze voeding gebruiken. De hoeveelheid is afhankelijk van het type voeding en wij adviseren om altijd voor gebruik de verpakking te lezen. Te veel voeding kan lijden tot verzuring en verbranding van het wortelgestel.

Het onderhouden van de olijfboom.

Het verkleuren van de bladeren is vaak een teken van te veel water. Worden de bladeren geel of bruin? Geef de olijfboom dan wat minder water. Dit kan je controleren door regelmatig je vinger goed diep in de aarde van de plant te steken.

Snoeien.

Het snoeien van een olijfboom heeft twee voordelen. Het is ten eerste mooier omdat de olijfboom in een model gesnoeid wordt. Hierdoor behoudt hij zijn vorm en uitstraling. Ten tweede is het goed voor de plant. Hij hoeft minder energie te verspreiden over alle takken. Dit verbetert de vitaliteit van de plant. Snoeien kan je het beste doen in het voorjaar wanneer hij in zijn groeiperiode is. Hierdoor zal hij sneller herstellen.
Het snoeien van de boom doe je door dode en naar binnen groeiende takken af te knippen. Hierdoor zorg je dat het midden van de plant meer licht krijgt. Dit bevordert de groei. Terwijl je aan het snoeien bent kan je de boom ook direct controleren op mogelijk ongedierte. Als je het mooi vindt is het ook mogelijk om de plant in een vorm te knippen of de takken die je minder mooi vindt weg te halen. Let er hierbij wel op dat je niet in een keer te veel verwijdert.